Barca de 12m cu fotocelule

Daca are motor (si numai motor) acostati aici!
Scrie răspuns
ghrt
Oberstabsgefreiter
Oberstabsgefreiter
Mesaje: 132
Membru din: Vin Mai 13, 2011 11:46 pm

Barca de 12m cu fotocelule

Mesaj necitit de ghrt »

O barca de 12 persoane, 12 m cu motor electric, alimentat de panouri solare.

http://www.tomsguide.com/us/Eco-Friendl ... 11926.html

Florio
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Mesaje: 1159
Membru din: Mie Apr 20, 2011 1:36 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Barca de 12m cu fotocelule

Mesaj necitit de Florio »

E foarte faina ideea, exista chiar si un yacht de mari dimensiuni si un design futurist, alimentat pe acelasi principiu. EU indragesc ideile de acest tip.

Insa stiu ca trebuiesc dezvoltate tehnologiile, fiindca in prezent e slaba rentabilitatea. Costurile panourilor si ale sistemelor de acumulatori plus stabilizatori, sunt inca prohibitive . In plus de asta acumulatorii au o durata de viata limitata si trebuiesc schimbati, ceea ce implica iarasi niste cheltuieli serioase .
Iar daca lasam la o parte toate astea, ramane problema energiei solare, pe care o captam (ghinion) doar cand e vreme buna. :)
Cand avem cu adevarat nevoie de ea ( pe vant, furtuna, vreme rea ) soarele nu-i !
De aceea se recomanda folosirea in paralel a sistemelor solare cu cele eoliene.

Facand eu sapaturi pe aceasta tema am mai descoperit o gaselnita a energiei neconventionale: turbina imersa. Cea mai eficienta dintre toate de pana acum, ca putere furnizata.
Un alternator etans, avant o mica turbina in capat, care se scufunda la pupa, putin sub nivelul chilei.
Aceasta are o eficienta foarte mare, iar in cazul barcilor care navigheaza pe rauri/fluvii, va functiona permanent. Chiar si atunci cand barca sta la ancora :) . (M-a batut gandul sa am asa ceva in calatoria mea pe Dunare. Barca ar fi stat seara la ancora, iar Dunarea, trecand pe sub noi, ne-ar fi dat o portie de electricitate considerabila) .

ghrt
Oberstabsgefreiter
Oberstabsgefreiter
Mesaje: 132
Membru din: Vin Mai 13, 2011 11:46 pm

Re: Barca de 12m cu fotocelule

Mesaj necitit de ghrt »

Exceptând statul la ancoră în curent(ul apei), care sună foarte bine, elicea de sub barcă o va încetini. Cred că va exista o legătură matematică în penalizarea de viteză şi puterea generată.
Turbinele submerse se folosesc pe râuri, dar statice (ancorate) şi destul de mari, am văzut în faza de proiect la americani. Cred că pe Potomac. Din păcate sunt foarte costisitoare, atât de produs cât şi de instalat şi apoi de operat (principala problemă este cum să le diminueze cât mai mult necesarul de întreţinere). Să trimiţi scafandri în curent puternic nu este ieftin şi nici sigur.

Scrie răspuns